• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Brambory 2x jinak

05.04.2024

Brambory jsou úžasnou surovinou, která se dá upravit mnoha způsoby. Můžeme je použít nejen jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Na následujících řádcích si představíme dva zajímavé recepty, ve kterých hrají brambory prim.

Zapečené šťouchané brambory

Šťouchané brambory zná asi každý. jedná se o vynikající přílohu k masům nebo třeba ke smaženému květáku. Zapečené šťouchané brambory jsou ovšem něco trochu jiného. Jejich příprava je však obdobně jednoduchá. K realizaci tohoto receptu nám stačí jen pár surovin.
Brambory
Sůl
Olej


Brambory ve slupce společně s trochou soli uvaříme do měkka. Po jejich vychladnutí je následně zlehka rozšťoucháme. Bohatě k tomu stačí sklenička. Zdeformované brambory pak dáme péct na půl hodinky do trouby. Stejně dobře bude ale fungovat i remoska. Takto upravené brambory se dají použít hlavně jako příloha.

Plněné brambory

Skoro každá zelenina se dá něčím naplnit. Brambory samozřejmě nejsou žádnou výjimkou. I pro realizace tohoto receptu budeme potřebovat jen pár surovin.
Velké brambory
Sůl
Olej
Kostka tvrdého sýra
Šunka
Zakysaná smetana

Pro tento recept je potřeba vybrat opravdu velké brambory. Ty se omyjí ve vodě, osuší a dají se péct i se slupkou do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba tři čtvrtě hodinky. I v tomto případě je možné použít remosku. V té se však musí brambory péct hodinu. V mezičase si můžeme osmažit šunku a nastrouhat sýr. Jakmile budou brambory hotové, částečně je vydlabeme lžičkou a vnitřek smícháme s osmaženou šunkou, sýrem a zakysanou smetanou.

Výslednou směsí pak brambory naplníme a dáme do trouby/remosky zapéct na cca 10 – 15 minut. Brambory je pak možné znovu posypat sýrem, případně dozdobit pažitkou či trochou nasekané papriky. Tyto brambory se dají podávat jako příloha, ale zároveň se může jednat i o hlavní chod. Záleží jen na množství.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata