• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Chytré hrnce, které vás nezklamou

12.09.2022

Příprava mnoha jídel může být mnohdy časově náročná, případně komplikovaná. Mnoho starostí si můžete ušetřit koupí vhodného pomocníka do kuchyně. Ten může mít celou řadu podob.

Elektrický tlakový hrnec

Pokud chcete snížit energetickou spotřebu během vaření na to nejnutnější minimum, tlakové hrnce jsou k tomuto účelu ideální. Ne každý však chce vařit v něčem takovém. Papiňáky, hlavně dříve vyrobené modely, totiž mají tendenci při nesprávném zacházení často explodovat. Nechcete-li riskovat zranění, případně malování celém kuchyně, pořiďte si moderní elektrickou verzi.

Nejedná se o žádnou novinku. Tyto tlakové hrnce jsou už i na českém trhu nějaký ten pátek. Jejich výhoda spočívá hlavně v maximálně intuitivním ovládání. Stačí zapojit do zásuvky, vložit pokrm s vodou, hermeticky uzavřít a navolit program. V papiňáku se vše udělá mnohem rychleji než v tradičních hrncích. Důvodem je vyšší tlak, který uvnitř panuje. Ten zvyšuje teplotu i na 130 °C, což má samozřejmě pozitivní vliv na rychlost. Hovězí guláš tak můžete mít hotový během slabé půl hodinky.

Pomalý hrnec pro gurmány

Máte-li naopak času habaděj a dáváte důraz hlavně chuť, určitě vás uchvátí pomalý hrnec. I zde se jedná o elektrospotřebič, jenž se velmi snadno obsluhuje.
Jak je již patrné z názvu, v tomto případě nespoléhejte na nějaké rychlé vaření. Naopak, jídla se v pomalém hrnci mohou dělat klidně i dlouhé hodiny. A vůbec to nevadí. Dlouhá příprava zvyšuje intenzitu chuti. Navíc se vám během vaření nic nepřipálí ani nevysuší, což je také velká výhoda.

Multifunkční hrnec pro všechno

V posledních letech se staly velice populární takzvané multifunkční hrnce. Ani v tomto případě se bez zásuvky neobejdete. Tento druh hrnců je zajímavý hlavně díky velkému množství různých programů. Klidně v něm můžete jen vařit, ale to by byla škoda. Umí toho totiž mnohem více. Ve kvalitním modelu dokážete třeba upéct kuře, připravit křupavé hranolky, dusit zeleninu či rozmrazit jakékoliv maso odpovídající velikosti. Zvládne toho skutečně hodně.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články