• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie

Gastronomie (4)

Tipy, rady, recepty. A také tipy, kam zajít v Praze na dobré jídlo a pití.


Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.



Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.



Bez pořádného sládka by nebylo dobré pivo

Pivovary

Pivo, společně s medovinou, patří mezi nejstarší kvašené nápoje, které kdy lidé vyráběli. Jeho historie je úzce spjata s historií lidstva. Za kvalitu a chuť tohoto oblíbeného moku zodpovídá sládek.



Je libo červené nebo bílé víno?

Alkohol

Víno je lahodný nápoj, jehož výroba a následná konzumace je doložena již od dob starověku. Pro jeho přípravu se používá zkvašená šťáva vinných hroznů.



Noční život v Praze

Bary

Praha jakožto metropole a hlavní město České republiky se samozřejmě může pochlubit i divokým nočním životem. Rádi bychom vámi v našem článku ukázali, co všechno se dá v noční Praze zažít. Kam zajít a kde jsou epicentra noční zábavy.



Víte, které kavárny patří v Praze k těm nejstarším?

Články

Praha nabízí svým návštěvníkům nejen nádherné historické skvosty, ale také celou řadu kaváren. Některé se zde objevily teprve nedávno a jsou vybaveny v moderním stylu.



Řecká kuchyně láká na celou řadu lahodných pokrmů

Články

Řecké pokrmy patří do rodiny středozemní kuchyně, která pro přípravu pokrmů využívá především čerstvé ingredience, zeleninu, olivový olej a bylinky.



Víte, jak souvisí carving s gastronomií?

Články

Pokud je řeč o carvingu souvisejícím s gastronomií, pak se jedná o kuchařskou techniku zaměřující se na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Kuchaři využívají nejen různé druhy ovoce a zeleniny, ale mnohdy i některé druhy sýrů a někteří dokonce i čokoládu.



Víte, jakou kávu si máte objednat?

Články

Názvů a druhů kávy je velké množství. Ne každý se v ní však vyzná. Pokud si úplně nejste jisti tím, jakou kávu si máte objednat, podívejte se na přehled těch nejzákladnějších názvů. Snad vám alespoň trochu pomůže při výběru takové kávy, na které si opravdu pochutnáte.



Světově proslulé polévky

Články

S příchodem podzimu se pomalu, ale jistě také začíná měnit i náš jídelníček. V teplém letním počasí převládaly pokrmy spíše lehčího rázu. Nyní je však čas na něco hutného a poctivého.



Cukrárny v Praze

Restaurace

Pražské cukrárny, které potěší nejednoho mlsouna. Hledáte něco, co potěší vaše oko i chuťové buňky? Vyražte s námi.



Minipivovary, jež stojí za to v Praze navštívit

Pivovary

Česko je odjakživa považováno za zemi, kde se vaří nejlepší pivo na světě. A v Praze se minipivovary jenom hemží!



Proč ochutnat Buddha bowl?

Články

Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají.



Grilování bez vlastního grilu? V Praze žádný problém

Články

Jarní, a hlavně letní měsíce jsou spojeny s mnoha aktivitami, které se z logiky věci v zimě dělat nedají. Plavání, jízda na kole nebo kolečkových bruslích nebo třeba jen taková maličkost jako chození po venku pouze v krátkém rukávu. Oteplení prostě lidem otevírá celou řadu možností.



Indická kuchyně je barevná a rozmanitá

Články

Indická kuchyně nabízí různé chutě, vůně i barvy, je pikantní, rozmanitá a především pak velmi specifická. Pro přípravu pokrmů využívá suroviny regionální a velkou část tvoří zelenina, ovoce, bylinky a koření.



Způsoby čepování piva aneb je pivo z tanku skutečně lepší?

Alkohol

V tomto článku nehledejte porovnání typů čepování pivního půllitru, tedy slova jako hladinka, šnyt, čepec a podobně. Půjde nám o způsob, jakým se pivo z trubek dostává a jak je uskladněno. Asi se shodneme na tom, že nejméně chutné je pivo lahvové (piva z plastu ani zmiňovat nebudeme) a že skutečnou chuť piva najdeme v pivu čepovaném. Jaké jsou způsoby čepování piva? Jak se pivo čepovalo před několika desítkami let, jaké jsou dnešní trendy a opravdu pivo z tanku chutná jinak? Na to vše vám odpovíme v následujících řádcích.



Francouzskou kuchyni ocení každý gurmán

Články

Francouzská kuchyně nabízí chuť vytříbenou a především nenapodobitelnou. Základ tvoří suroviny regionálního původu, díky kterým se mění podle právě dostupných plodin i ročního období.



Piva z celého světa

Články

Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, jak praví staré přísloví… Je tomu tak nyní i se zahraničními pivy, která jste si oblíbili na cestách po světě a letos se k nim moc nedostanete.



Italská kuchyně je nejen chutná, ale také zdravá

Články

Italská kuchyně se těší velké oblibě. Láká mlsné jazýčky nejen na dokonalou pizzu, ale také na lahodné těstoviny, saláty, vhodné upravené druhy masa a mořských plodů či polévky.



Vychutnejte si šálek lahodného čaje

Články

Tento nápoj provází většinu z nás každý den. Vychutnat si můžeme různé druhy i odrůdy čaje. Připravujeme si jej doma nebo na něj zajdeme do některé z čajoven.