• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Trendy v oblasti výroby vína

19.05.2021

O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem. Co všechno se v posledních letech objevilo v oblasti vín, na co si dávat pozor a co naopak vyhledávat? Ukážeme si v následujícím článku.

Netypické odrůdy


Pryč je doba, kdy jsme si museli vystačit s müllerkou a Frankovkou. Na trhu i přímo u vinařů je dnes široká paleta vín, lišících se od sebe nejen barvou, ale zejména také barvou, vůní a zejména chutí. Někdo má rád vína mladší, někdo raději archivní. Takže kromě klasických odrůd jako Rulandské šedé, Veltlín či Modrý Portugal a Merlot se dnes na trhu objevují odrůdy zcela exotické, které se u nás tolik nepěstují. Kromě Pálavy a Hibernalu, které si srdce vinařů získaly už před několika lety, bychom doporučili zejména Sémillon, francouzskou odrůdu, která je natolik odlišná a exotická, že si ji oblíbíte po prvním doušku.

Kryomacerace


Macerace znamená namáčení nebo spíše ležení vymačkaných hroznů, aby se z nich vylouhovaly ty správné chutě. Macerování je jedním ze základních kroků při výrobě vína. Je to krok důležitý a jasně rozhoduje o budoucí kvalitě vína - není radno ho podceňovat. Slovíčko kryo napovídá, že macerace bude probíhat za velice nízkých teplot. Většinou hovoříme o teplotě okolo 4°C, ale to se může o pár stupňů lišit nahoru i dolů. Takto získané víno má, aspoň podle marketingu a reklam, intenzivnější chuť.

Sur-lie


Jakmile víno dokvasí, odfiltruje se a stočí se do sudů či lahví, čímž je zaručena jeho křišťálová čistota. Metoda sur-lie (jak název napovídá, jedná se o francouzskou metodu), znamená, že se víno nechá i po odkvašení ještě nějakou dobu na vlastních kvasinkách, čímž získá charakteristický zákal a jinou, "něčím zabarvenou" chuť. I při metodě sur-lie je však nutné hotové víno stočit, aby neleželo na nežádoucích těžkých kvasinkách a nechat ho pouze na těch "ušlechtilých". Poté se už nefiltruje a stáčí se přímo z těchto jemných kvasinek. Metoda sur-lie je v posledních letech vyhledávanou záležitostí. Do jaké míry se jedná o marketingový tah a do jaké míry se jedná o skutečné zvýšení kvality vína.

Oranžové víno


To, že existuje růžové víno, není žádným tajemstvím a je pro svou exkluzivitu velmi vyhledávané. Věděli jste ale, že je možné vyrobit i víno oranžové? Tento typ vína pochází z Gruzie, kdy jej místní lidé vyráběli před stovkami let a nyní byla jeho sláva znovu objevena. Zjednodušeně řečeno jde o to, že se bílé víno vyrobí postupem červeného vína, tedy že se nechá kvasit delší dobu na stopkách, čímž získá charakteristickou (tmavší) barvu. Barva oranžových vín je jako barva ranní moči, může být až měděná. Podobnou barvu mají také archivní bílá vína, která jsou již za zenitem.

Svět vín je velmi pestrý, široký a každý si v něm najde to, co mu chutná a co se mu líbí. Rozhodně doporučujeme zkoušet nové věci a oprostit se od předsudků, že kvalitní víno může být jen to, které je vyrobeno klasickým způsobem.

Autor: Martin
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Alkohol