• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie      Články

Články



Související rubriky

Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.



Víte, které kavárny patří v Praze k těm nejstarším?

Články

Praha nabízí svým návštěvníkům nejen nádherné historické skvosty, ale také celou řadu kaváren. Některé se zde objevily teprve nedávno a jsou vybaveny v moderním stylu.



Řecká kuchyně láká na celou řadu lahodných pokrmů

Články

Řecké pokrmy patří do rodiny středozemní kuchyně, která pro přípravu pokrmů využívá především čerstvé ingredience, zeleninu, olivový olej a bylinky.



Víte, jak souvisí carving s gastronomií?

Články

Pokud je řeč o carvingu souvisejícím s gastronomií, pak se jedná o kuchařskou techniku zaměřující se na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Kuchaři využívají nejen různé druhy ovoce a zeleniny, ale mnohdy i některé druhy sýrů a někteří dokonce i čokoládu.



Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem

Články

Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu.



Víte, jakou kávu si máte objednat?

Články

Názvů a druhů kávy je velké množství. Ne každý se v ní však vyzná. Pokud si úplně nejste jisti tím, jakou kávu si máte objednat, podívejte se na přehled těch nejzákladnějších názvů. Snad vám alespoň trochu pomůže při výběru takové kávy, na které si opravdu pochutnáte.



Světově proslulé polévky

Články

S příchodem podzimu se pomalu, ale jistě také začíná měnit i náš jídelníček. V teplém letním počasí převládaly pokrmy spíše lehčího rázu. Nyní je však čas na něco hutného a poctivého.



Proč ochutnat Buddha bowl?

Články

Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají.



Grilování bez vlastního grilu? V Praze žádný problém

Články

Jarní, a hlavně letní měsíce jsou spojeny s mnoha aktivitami, které se z logiky věci v zimě dělat nedají. Plavání, jízda na kole nebo kolečkových bruslích nebo třeba jen taková maličkost jako chození po venku pouze v krátkém rukávu. Oteplení prostě lidem otevírá celou řadu možností.



Indická kuchyně je barevná a rozmanitá

Články

Indická kuchyně nabízí různé chutě, vůně i barvy, je pikantní, rozmanitá a především pak velmi specifická. Pro přípravu pokrmů využívá suroviny regionální a velkou část tvoří zelenina, ovoce, bylinky a koření.



Francouzskou kuchyni ocení každý gurmán

Články

Francouzská kuchyně nabízí chuť vytříbenou a především nenapodobitelnou. Základ tvoří suroviny regionálního původu, díky kterým se mění podle právě dostupných plodin i ročního období.



Piva z celého světa

Články

Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, jak praví staré přísloví… Je tomu tak nyní i se zahraničními pivy, která jste si oblíbili na cestách po světě a letos se k nim moc nedostanete.



Italská kuchyně je nejen chutná, ale také zdravá

Články

Italská kuchyně se těší velké oblibě. Láká mlsné jazýčky nejen na dokonalou pizzu, ale také na lahodné těstoviny, saláty, vhodné upravené druhy masa a mořských plodů či polévky.



Vychutnejte si šálek lahodného čaje

Články

Tento nápoj provází většinu z nás každý den. Vychutnat si můžeme různé druhy i odrůdy čaje. Připravujeme si jej doma nebo na něj zajdeme do některé z čajoven.



Summer detox

Články

Určitě jste slyšeli mnohokrát, že máte dostatečně pít a udržovat se hydratovaní. Také jste pravděpodobně slyšeli o možnostech, jak si pití obyčejné vody zpříjemnit, například za pomoci pár plátků citronu. V tomto článku vám přinášíme několik rad pro kvalitní letní detox.



S ustupující pandemií se lidé chystají na léto. Prodeje grilů rostou meziročně o 100 %

Články

Koronavirová opatření se postupně rozvolňují, což nahrává rozjezdu grilovací sezóny. Jak ukazují čísla internetových obchodníků, i když se prodeje grilů vlivem pandemie o něco zpozdily, v současnosti je již zájem o nové grily ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný. Češi budou zřejmě trávit své dovolené z velké části v tuzemsku, což ještě posílí dlouhodobý trend velké obliby grilování. V kategorii velkých zahradních grilů patří k nejoblíbenějším typům grily na plyn. Plynu v pětikilogramových láhvích, které jsou na grilování nejvhodnější, se přes léto prodá desetinásobně více.



Pražský trdelník se zmrzlinou? Pochoutka známá po celém světě

Články

Slavná kalorická bomba, kterou dnes lze najít skoro na každém rohu Prahy. Můžete si ji vychutnat s různými příchutěmi, jako je skořice, vanilka, oříšky nebo kakao. Odkud se vlastně ale tahle sladká pochutina vzala, a kam sahají kořeny její historie?