• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie      Články

Články



Související rubriky

Jak jíst, abyste zhubli?

Články

Přibrat na váze je velmi snadné. Stačí jen sedět celé dny na zadku a cpát se jednou dobrotou za druhou. Problém je, že moc lidí nabrat nechce, právě naopak.



Domácí kysané zelí snadno a rychle

Články

Kysané zelí patří mezi tradiční české pochoutky. Sice je možné takovéto zelí koupit v obchodech, nicméně většinou se nejedná o produkty, jež prošly plnohodnotnou fermentací. Proto je přeci jen rozumnější udělat si kysané zelí doma.



Pampeliška a možnosti jejího využití

Články

Pampeliška není mezi širokou veřejností vnímána zrovna extra pozitivně. Hodně lidí na ni pohlíží spíše jako na nežádoucí plevel, což je samozřejmě špatně. Pampeliška je vysoce užitečná rostlina, která mnohé dokáže překvapit svými léčivými vlastnostmi.



Medvědí česnek dokáže zázraky

Články

Jaro je kromě jiného spojováno také se sběrem medvědího česneku. Tato činnost je v našich zeměpisných šířkách poměrně populární, jelikož je tato rostlina nejen velice chutná, ale rovněž i zdravá.



Kůra z citrusů se dá použít různými způsoby

Články

Kůru z citrusů většinové obyvatelstvo chápe pouze jako odpad, který je potřeba ihned vyhodit. To je samozřejmě špatně, jelikož citrusová kůra se dá využít mnoha různými způsoby. Některé mohou být i docela překvapivé.



Jak ozdobit chlebíčky?

Články

Chlebíčky patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Jsou jednoduché na přípravu a většinou mnoho nestojí. Nejčastěji se vyrábějí při příležitosti různých oslav a formálních setkáních, ale rádi si je občas uděláme i jen tak, třeba ke svačině nebo na večeři.



Jíška není jediným zahušťovadlem

Články

Česká kuchyně je typická pro své hutné polévky a omáčky. K jejich zahuštění se u nás nejčastěji používá jíška. Ta však není zrovna dvakrát zdravá, jelikož se musí smažit na oleji či sádle. Naštěstí existují i jiné alternativy, které organismus tolik nezatěžují.



Jak uchovat vejce v dobré kondici i mimo lednici?

Články

Vejce patří mezi základní potraviny, a proto je o ně stále eminentní zájem, i když se jejich cena neustále zvyšuje. Proto si je taky hodně lidí během slevových akcí nakupuje do zásoby. Ne každý se však může pyšnit natolik velkou lednicí, aby se mu do ní vlezlo několik plátů vajec nejednou. Existují však i jiné způsoby, jak uchovat tyto slepičí výtvory napotom.



Má smysl pořídit si pánev wok?

Články

Upravovat jídlo jde mnoha způsoby. Velmi populární je třeba smažení. K tomuto účelu v Evropě používáme hlavně klasické pánve. Stále častěji se však v českých domácnostech objevuje alternativa v podobě pánve wok. Tento typ pánve je oproti klasice v mnoha ohledech výhodnější.



Proč je zrovna cibule takový zázrak?

Články

Dnes si můžeme koupit do kuchyně lecjaké superpotraviny, po jejichž konzumaci nám údajně zase začnou růst vlasy, zlepší se nám paměť nebo zmizí naše ploché nohy. V naprosté většině případů se jedná pouze o reklamní bláboly.



Proč se nevyhýbat olivovému oleji?

Články

Olivový olej není pouze základní surovinou ve středomořské kuchyni, ale stále více se využívá i v českých domácnostech. Na rozdíl od slunečnicového oleje se však dá používat velmi dobře i na jiné věci než na smažení.



Klasickou, nebo horkovzdušnou fritézu?

Články

Křupavé hranolky, domácí chipsy nebo kuřátko v těstíčku si jednou za čas dáme rádi všichni. Tyto dobroty se dají udělat buďto v klasické, nebo v horkovzdušné fritéze. Každá má své klady i zápory.



Sušené maso je nejen chutné, ale i plné energie

Články

Hodnotné jídlo může mít celou řadu podob, ovšem ne všechny jsou kvalitní. Sušené maso se do této kategorie ale neřadí. Naopak, jedná se o výbornou pochutinu, jež zvládne tělu dodat celou řadu hodnotných živin i energii.



Proč si koupit zrovna Remosku?

Články

Vařit rychle a zdravě. Tak přesně toto přání má valná část českých domácností a díky remosce tohoto cíle mohou snadno dosáhnout. Původně český vynález prorazil nejen v našich zeměpisných šířkách, ale pronikl také dál do světa.



Jaké potraviny vypadají zdravě, ale nejsou?

Články

Za to, jak vypadáme či jak se cítíme z velké části mohou potraviny, které jíme. Často se v dobré víře živíme věcmi, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou zdravé, avšak opak je pravdou. Na následujících řádcích si některé z nich představíme.



Jak na zdravou snídani

Články

Zdravá snídaně je základem úspěšného dne. Nabízí energii, kterou potřebujeme pro správný start, a pomáhá udržovat stabilitu hladiny energie během celého dopoledne. Pokud se chcete naučit, jak připravit vyváženou a výživnou snídani, máme pro vás pět skvělých tipů.



Lák z okurek je chutný a zdravý

Články

Nakládané okurky jsou nejen v našich zeměpisných šířkách považovány za delikatesu. Co však dělat s lákem, který po jejich zkonzumování zůstane? Rozhodně jej nevylévejte do záchodu, jelikož se jedná o esenci zdraví.



Oleje, které zlepší vaše zdraví i krásu

Články

Opravdu funguje ono otřepané „jsme to, co jíme“. Všechno, co zkonzumujeme, nějakým způsobem ovlivní náš organismus, a to ať už pozitivně či negativně.



Krůtí maso patří mezi nejzdravější

Články

S pojmem „superpotraviny“ se setkáváme stále častěji. Obecně jde o potraviny, jež obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek, díky čemuž nemají za úkol pouze zaplnit naše břicha, ale zároveň zlepšit i fungování našich tělesných schránek. Mezi takové potraviny je stále častěji řazeno i krůtí maso.



Zajímavé využití nejen pomerančové kůry

Články

Většina normálně smýšlejících smrtelníků pomerančovou kůru po snězení vnitřku vyhazuje, avšak kdybyste to tak dělali i v budoucnu, dost byste se ochudili. S tímto „odpadem“ se totiž dají podnikat doslova zázraky.