• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie

Gastronomie



Bez pořádného sládka by nebylo dobré pivo

Pivovary

Pivo, společně s medovinou, patří mezi nejstarší kvašené nápoje, které kdy lidé vyráběli. Jeho historie je úzce spjata s historií lidstva. Za kvalitu a chuť tohoto oblíbeného moku zodpovídá sládek.



Je libo červené nebo bílé víno?

Alkohol

Víno je lahodný nápoj, jehož výroba a následná konzumace je doložena již od dob starověku. Pro jeho přípravu se používá zkvašená šťáva vinných hroznů.



Noční život v Praze

Bary

Praha jakožto metropole a hlavní město České republiky se samozřejmě může pochlubit i divokým nočním životem. Rádi bychom vámi v našem článku ukázali, co všechno se dá v noční Praze zažít. Kam zajít a kde jsou epicentra noční zábavy.



Víte, které kavárny patří v Praze k těm nejstarším?

Články

Praha nabízí svým návštěvníkům nejen nádherné historické skvosty, ale také celou řadu kaváren. Některé se zde objevily teprve nedávno a jsou vybaveny v moderním stylu.



Řecká kuchyně láká na celou řadu lahodných pokrmů

Články

Řecké pokrmy patří do rodiny středozemní kuchyně, která pro přípravu pokrmů využívá především čerstvé ingredience, zeleninu, olivový olej a bylinky.



Víte, jak souvisí carving s gastronomií?

Články

Pokud je řeč o carvingu souvisejícím s gastronomií, pak se jedná o kuchařskou techniku zaměřující se na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Kuchaři využívají nejen různé druhy ovoce a zeleniny, ale mnohdy i některé druhy sýrů a někteří dokonce i čokoládu.



Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem

Články

Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu.



Absinth – zelená víla či bylinná smrt?

Alkohol

V blízkosti centra našeho hlavního města se nachází nespočet prodejen a obchodů, které se specializují na tento nevšední nápoj.



Víte, jakou kávu si máte objednat?

Články

Názvů a druhů kávy je velké množství. Ne každý se v ní však vyzná. Pokud si úplně nejste jisti tím, jakou kávu si máte objednat, podívejte se na přehled těch nejzákladnějších názvů. Snad vám alespoň trochu pomůže při výběru takové kávy, na které si opravdu pochutnáte.



Světově proslulé polévky

Články

S příchodem podzimu se pomalu, ale jistě také začíná měnit i náš jídelníček. V teplém letním počasí převládaly pokrmy spíše lehčího rázu. Nyní je však čas na něco hutného a poctivého.



Cukrárny v Praze

Restaurace

Pražské cukrárny, které potěší nejednoho mlsouna. Hledáte něco, co potěší vaše oko i chuťové buňky? Vyražte s námi.



Minipivovary, jež stojí za to v Praze navštívit

Pivovary

Česko je odjakživa považováno za zemi, kde se vaří nejlepší pivo na světě. A v Praze se minipivovary jenom hemží!



Proč ochutnat Buddha bowl?

Články

Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají.



Grilování bez vlastního grilu? V Praze žádný problém

Články

Jarní, a hlavně letní měsíce jsou spojeny s mnoha aktivitami, které se z logiky věci v zimě dělat nedají. Plavání, jízda na kole nebo kolečkových bruslích nebo třeba jen taková maličkost jako chození po venku pouze v krátkém rukávu. Oteplení prostě lidem otevírá celou řadu možností.



Indická kuchyně je barevná a rozmanitá

Články

Indická kuchyně nabízí různé chutě, vůně i barvy, je pikantní, rozmanitá a především pak velmi specifická. Pro přípravu pokrmů využívá suroviny regionální a velkou část tvoří zelenina, ovoce, bylinky a koření.



Způsoby čepování piva aneb je pivo z tanku skutečně lepší?

Alkohol

V tomto článku nehledejte porovnání typů čepování pivního půllitru, tedy slova jako hladinka, šnyt, čepec a podobně. Půjde nám o způsob, jakým se pivo z trubek dostává a jak je uskladněno. Asi se shodneme na tom, že nejméně chutné je pivo lahvové (piva z plastu ani zmiňovat nebudeme) a že skutečnou chuť piva najdeme v pivu čepovaném. Jaké jsou způsoby čepování piva? Jak se pivo čepovalo před několika desítkami let, jaké jsou dnešní trendy a opravdu pivo z tanku chutná jinak? Na to vše vám odpovíme v následujících řádcích.



Francouzskou kuchyni ocení každý gurmán

Články

Francouzská kuchyně nabízí chuť vytříbenou a především nenapodobitelnou. Základ tvoří suroviny regionálního původu, díky kterým se mění podle právě dostupných plodin i ročního období.



Piva z celého světa

Články

Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, jak praví staré přísloví… Je tomu tak nyní i se zahraničními pivy, která jste si oblíbili na cestách po světě a letos se k nim moc nedostanete.



Trendy v oblasti výroby vína

Alkohol

O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem.



Italská kuchyně je nejen chutná, ale také zdravá

Články

Italská kuchyně se těší velké oblibě. Láká mlsné jazýčky nejen na dokonalou pizzu, ale také na lahodné těstoviny, saláty, vhodné upravené druhy masa a mořských plodů či polévky.



Vychutnejte si šálek lahodného čaje

Články

Tento nápoj provází většinu z nás každý den. Vychutnat si můžeme různé druhy i odrůdy čaje. Připravujeme si jej doma nebo na něj zajdeme do některé z čajoven.



Summer detox

Články

Určitě jste slyšeli mnohokrát, že máte dostatečně pít a udržovat se hydratovaní. Také jste pravděpodobně slyšeli o možnostech, jak si pití obyčejné vody zpříjemnit, například za pomoci pár plátků citronu. V tomto článku vám přinášíme několik rad pro kvalitní letní detox.



Kam na kvalitní menu v Praze

Restaurace

Každý skvělý výlet musí být obohacen skvělým jídlem. My vám přinášíme ten nejlepší možný výběr, abychom vaše chuťové buňky poslali do ráje. Také bereme v potaz poměr ceny a kvality, abyste nemuseli sáhnout až na samotné dno vaší peněženky. Na prvním místě pro nás především to, aby vám chutnalo!



Co (ne)víte o pizze, hamburgeru a hranolcích?

Fastfoody

Dnes do české gastronomie spadá také pizza, hamburger a hranolky. Všechna tato jídla jsou světově proslulá a přímo na těchto produktech vydělává mnoho kuchařských zařízení či hladových oken, kterých je všude spousta. Chuť pizzy si zamilovaly hlavně děti a hamburgery mají rádi hlavně ti, kteří rádi grilují. Odkud se však tyto jídla vzala a jak si je doma můžeme sami připravit?



S ustupující pandemií se lidé chystají na léto. Prodeje grilů rostou meziročně o 100 %

Články

Koronavirová opatření se postupně rozvolňují, což nahrává rozjezdu grilovací sezóny. Jak ukazují čísla internetových obchodníků, i když se prodeje grilů vlivem pandemie o něco zpozdily, v současnosti je již zájem o nové grily ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný. Češi budou zřejmě trávit své dovolené z velké části v tuzemsku, což ještě posílí dlouhodobý trend velké obliby grilování. V kategorii velkých zahradních grilů patří k nejoblíbenějším typům grily na plyn. Plynu v pětikilogramových láhvích, které jsou na grilování nejvhodnější, se přes léto prodá desetinásobně více.



Pražský trdelník se zmrzlinou? Pochoutka známá po celém světě

Články

Slavná kalorická bomba, kterou dnes lze najít skoro na každém rohu Prahy. Můžete si ji vychutnat s různými příchutěmi, jako je skořice, vanilka, oříšky nebo kakao. Odkud se vlastně ale tahle sladká pochutina vzala, a kam sahají kořeny její historie?



Praha veganská

Restaurace

Pro někoho trend dnešní doby, pro někoho životní styl. Ano, řeč je o veganství. O tento, dalo by se říct alternativní způsob stravování, se začíná nejen v Česku zajímat více a více lidí.



Dejte prostor zvláštním odrůdám vína

Alkohol

Pokud holdujete vínu, určitě rozlišujete více než jen mezi bílým a červeným. Možná znáte technologii výroby vína, máte své oblíbené oblasti a také se vyznáte v odrůdách vinné révy. Odrůd je na světě několik desítek, ne-li stovek, ale zpravidla se setkáváme pořád s těmi samými. Z bílých vín slýcháme často Chardonnay, Veltlínské zelené, případně Müller Thurgau, z červených potom Frankovka, Modrý Portugal anebo Svatovavřinecké. Rozšiřte si obzory svého poznání a zakuste dosud nepoznané chutě.