• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie

Gastronomie

Tipy, rady, recepty. A také tipy, kam zajít v Praze na dobré jídlo a pití.


Jednoznačně chutný a zároveň výživný oběd – kebab

Fastfoody

Kdo by neznal ty chvilky, kdy má člověk hromadu práce, je v pressu a nemá dostatek času, aby si dopřál klidný oběd. Žaludeční problémy jsou v naší společnosti častým jevem.



5 tipů pro grilování na plynu

Články

Pandemická situace se zlepšuje, blíží se letní období a s ním nejen dovolenková, ale též grilovací sezóna. Grilování je totiž v Česku velmi oblíbenou kratochvílí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které kombinují výhody grilů na uhlí a na elektřinu.



Trendy v oblasti výroby vína

Alkohol

O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem.



Mycoprotein – revoluce v rostlinné stravě

Články

Veganství a vegetariánství hýbou světovou kulturou, v posledních letech ještě více než kdy dřív. Podle posledních dat z roku 2020 je nyní na světě přes 79 milionů veganů. Tedy lidí, kteří ve svém jídelníčku zcela vynechávají živočišné produkty, včetně vajec a mléčných výrobků.



Absinth – zelená víla či bylinná smrt?

Alkohol

V blízkosti centra našeho hlavního města se nachází nespočet prodejen a obchodů, které se specializují na tento nevšední nápoj.



7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

Články

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout.



Velikonoční pivní speciály ani letos většina pivovarů nevynechá

Alkohol

Velikonoční speciály v podobě zejména zeleného piva letos budou. I navzdory zavřeným restauracím si je lidé budou moci koupit kromě obchodů i u výdejních okének restaurací a hospod, případně v malých soudcích.



Pivovar u Fleků – jedna z nejznámějších hospod u nás

Restaurace

Vzhledem k tomu, že Češi patří, co se piva týče, k absolutní světové špičce, není tedy ničím překvapivým, že se na našem území nachází celá řada památných, skoro až starobylých hospod a pivovarů.



Restaurace v období koronaviru

Články

Epidemie koronaviru zasáhla restaurace jako jedny z prvních, kdy některé z nich se snaží bojovat a udržet svoji existenci a jiné už tuto sílu nemají a zkrachovaly. Protože pro řadu hospodských je daná restaurace jediným zdrojem příjmů, byli nuceni inovovat a přijít s něčím opravdu neotřelým.



Jídla typická pro Prahu

Články

Nejen každá země, ale i každý kraj v dané zemí má obvykle svou specifickou kuchyni. V našich zeměpisných šířkách se hodně mluví o jihomoravských frgálech, o kyselici nebo korbačících. To jsou všechno jídla z okrajových regionů, ale i ve středu republiky, v Praze, vznikaly specifické lahůdky, a nebylo jich málo.



Jedová chýše – jedna z nejznámějších pražských hospod

Restaurace

Když se řekne Jedová chýše, asi každý si hned vybaví pražskou galérku, které v této zapadlé pražské hospůdce měla svou centrálu. Právě sem chodili pánové Bouše a Brůže zjišťovat podstatné informace o zločinném dění v našem hlavním městě. Anebo ne?



Od sousedů pro sousedy. Vinotéka & bar Vinoblok sází na farmářské produkty a kosmopolitní interiér

Alkohol

Stylové podniky s osobitou atmosférou najdete i mimo centrum. Důkazem toho je Vinoblok Prosek. Po vstupu vás přivítá lounge hudba a vůně kávy z liberecké pražírny Nordbeans.



Městská část Nusle a výroba alkoholu

Alkohol

Pěstování vinné révy nebylo na našem území odjakživa přisuzováno pouze Moravě, ale v docela velkém množství probíhalo i na území Prahy. A to konkrétně v dnešních Nuslích, které v době své největší vinařské slávy vypadaly samozřejmě hodně jinak.



10 potravin bohatých na bílkoviny, mezi kterými si vyberou i vegetariáni

Články

Bílkoviny společně se sacharidy a tuky patří mezi základní stavební kameny v lidském těle. Proteiny tvoří stavební bloky orgánů, kůže, hormonů a všeho ostatního důležitého v organismu.



Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem

Články

Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu.



Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.



Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.



Bez pořádného sládka by nebylo dobré pivo

Pivovary

Pivo, společně s medovinou, patří mezi nejstarší kvašené nápoje, které kdy lidé vyráběli. Jeho historie je úzce spjata s historií lidstva. Za kvalitu a chuť tohoto oblíbeného moku zodpovídá sládek.



Je libo červené nebo bílé víno?

Alkohol

Víno je lahodný nápoj, jehož výroba a následná konzumace je doložena již od dob starověku. Pro jeho přípravu se používá zkvašená šťáva vinných hroznů.



Noční život v Praze

Bary

Praha jakožto metropole a hlavní město České republiky se samozřejmě může pochlubit i divokým nočním životem. Rádi bychom vámi v našem článku ukázali, co všechno se dá v noční Praze zažít. Kam zajít a kde jsou epicentra noční zábavy.



Víte, které kavárny patří v Praze k těm nejstarším?

Články

Praha nabízí svým návštěvníkům nejen nádherné historické skvosty, ale také celou řadu kaváren. Některé se zde objevily teprve nedávno a jsou vybaveny v moderním stylu.



Řecká kuchyně láká na celou řadu lahodných pokrmů

Články

Řecké pokrmy patří do rodiny středozemní kuchyně, která pro přípravu pokrmů využívá především čerstvé ingredience, zeleninu, olivový olej a bylinky.



Víte, jak souvisí carving s gastronomií?

Články

Pokud je řeč o carvingu souvisejícím s gastronomií, pak se jedná o kuchařskou techniku zaměřující se na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Kuchaři využívají nejen různé druhy ovoce a zeleniny, ale mnohdy i některé druhy sýrů a někteří dokonce i čokoládu.



Víte, jakou kávu si máte objednat?

Články

Názvů a druhů kávy je velké množství. Ne každý se v ní však vyzná. Pokud si úplně nejste jisti tím, jakou kávu si máte objednat, podívejte se na přehled těch nejzákladnějších názvů. Snad vám alespoň trochu pomůže při výběru takové kávy, na které si opravdu pochutnáte.



Světově proslulé polévky

Články

S příchodem podzimu se pomalu, ale jistě také začíná měnit i náš jídelníček. V teplém letním počasí převládaly pokrmy spíše lehčího rázu. Nyní je však čas na něco hutného a poctivého.



Cukrárny v Praze

Restaurace

Pražské cukrárny, které potěší nejednoho mlsouna. Hledáte něco, co potěší vaše oko i chuťové buňky? Vyražte s námi.



Minipivovary, jež stojí za to v Praze navštívit

Pivovary

Česko je odjakživa považováno za zemi, kde se vaří nejlepší pivo na světě. A v Praze se minipivovary jenom hemží!



Proč ochutnat Buddha bowl?

Články

Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají.



Grilování bez vlastního grilu? V Praze žádný problém

Články

Jarní, a hlavně letní měsíce jsou spojeny s mnoha aktivitami, které se z logiky věci v zimě dělat nedají. Plavání, jízda na kole nebo kolečkových bruslích nebo třeba jen taková maličkost jako chození po venku pouze v krátkém rukávu. Oteplení prostě lidem otevírá celou řadu možností.



Indická kuchyně je barevná a rozmanitá

Články

Indická kuchyně nabízí různé chutě, vůně i barvy, je pikantní, rozmanitá a především pak velmi specifická. Pro přípravu pokrmů využívá suroviny regionální a velkou část tvoří zelenina, ovoce, bylinky a koření.