Jak pít alkohol na úrovni
Pití alkoholu je spojeno s bujarým veselím, hudbou a tancem. A někdy ostudou. A také s bolavou hlavou a prázdným žaludkem. Co dělat, abychom se vyvarovali těžkým ránům?
Pití alkoholu je spojeno s bujarým veselím, hudbou a tancem. A někdy ostudou. A také s bolavou hlavou a prázdným žaludkem. Co dělat, abychom se vyvarovali těžkým ránům?
Řemeslná piva z lokálních minipivovarů už dávno nejsou jen regionální záležitostí. Pivní speciály si cestu k zákazníkům hledají i prostřednictvím různých festivalů, restaurací nebo nabídky obchodních řetězců.
„Jsem hrdá na to, že jsem Češka. Tolik solidarity jsem v životě neviděla, obzvlášť v dnešní době,“ říká vinařka z Moravské Nové Vsi.
Zná to patrně každý z nás – máme chuť na pivo, ale z nějakého důvodu si nemůžeme dovolit alkohol. Překážkou nám může být fakt, že jsme například v práci nebo jsme se jen tak z principu rozhodli pro dočasnou abstinenci. Nejčastějším důvodem ale bývá to, že budeme muset řídit a jak všichni víme, alkohol za volant nepatří. V takovém případě nás potom čeká volba, co si dáme k pití a nezřídka kdy zvítězí nealkoholické pivo!
Víno – jeden z nejstarších nápojů vůbec, který se pije téměř po celém světě a dokáže v člověku vzbudit stavy otevřenosti a neskonalého veselí. Mnozí z nás tento nápoj milují, jiní jej pijí pouze pro jeho noblesu a najdeme také skupiny konzumentů, kterým víno nic neříká. V tomto článku si víno představíme včetně jeho výroby, abychom rozuměli více výrazům než jen „Müllerce“ a Frankovce.
O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem.
V blízkosti centra našeho hlavního města se nachází nespočet prodejen a obchodů, které se specializují na tento nevšední nápoj.
Velikonoční speciály v podobě zejména zeleného piva letos budou. I navzdory zavřeným restauracím si je lidé budou moci koupit kromě obchodů i u výdejních okének restaurací a hospod, případně v malých soudcích.
Stylové podniky s osobitou atmosférou najdete i mimo centrum. Důkazem toho je Vinoblok Prosek. Po vstupu vás přivítá lounge hudba a vůně kávy z liberecké pražírny Nordbeans.
Pěstování vinné révy nebylo na našem území odjakživa přisuzováno pouze Moravě, ale v docela velkém množství probíhalo i na území Prahy. A to konkrétně v dnešních Nuslích, které v době své největší vinařské slávy vypadaly samozřejmě hodně jinak.
Víno je lahodný nápoj, jehož výroba a následná konzumace je doložena již od dob starověku. Pro jeho přípravu se používá zkvašená šťáva vinných hroznů.
V tomto článku nehledejte porovnání typů čepování pivního půllitru, tedy slova jako hladinka, šnyt, čepec a podobně. Půjde nám o způsob, jakým se pivo z trubek dostává a jak je uskladněno. Asi se shodneme na tom, že nejméně chutné je pivo lahvové (piva z plastu ani zmiňovat nebudeme) a že skutečnou chuť piva najdeme v pivu čepovaném. Jaké jsou způsoby čepování piva? Jak se pivo čepovalo před několika desítkami let, jaké jsou dnešní trendy a opravdu pivo z tanku chutná jinak? Na to vše vám odpovíme v následujících řádcích.
Pokud holdujete vínu, určitě rozlišujete více než jen mezi bílým a červeným. Možná znáte technologii výroby vína, máte své oblíbené oblasti a také se vyznáte v odrůdách vinné révy. Odrůd je na světě několik desítek, ne-li stovek, ale zpravidla se setkáváme pořád s těmi samými. Z bílých vín slýcháme často Chardonnay, Veltlínské zelené, případně Müller Thurgau, z červených potom Frankovka, Modrý Portugal anebo Svatovavřinecké. Rozšiřte si obzory svého poznání a zakuste dosud nepoznané chutě.