• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie      Alkohol

Alkohol



Je libo červené nebo bílé víno?

Alkohol

Víno je lahodný nápoj, jehož výroba a následná konzumace je doložena již od dob starověku. Pro jeho přípravu se používá zkvašená šťáva vinných hroznů.



Absinth – zelená víla či bylinná smrt?

Alkohol

V blízkosti centra našeho hlavního města se nachází nespočet prodejen a obchodů, které se specializují na tento nevšední nápoj.



Způsoby čepování piva aneb je pivo z tanku skutečně lepší?

Alkohol

V tomto článku nehledejte porovnání typů čepování pivního půllitru, tedy slova jako hladinka, šnyt, čepec a podobně. Půjde nám o způsob, jakým se pivo z trubek dostává a jak je uskladněno. Asi se shodneme na tom, že nejméně chutné je pivo lahvové (piva z plastu ani zmiňovat nebudeme) a že skutečnou chuť piva najdeme v pivu čepovaném. Jaké jsou způsoby čepování piva? Jak se pivo čepovalo před několika desítkami let, jaké jsou dnešní trendy a opravdu pivo z tanku chutná jinak? Na to vše vám odpovíme v následujících řádcích.



Trendy v oblasti výroby vína

Alkohol

O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem.



Dejte prostor zvláštním odrůdám vína

Alkohol

Pokud holdujete vínu, určitě rozlišujete více než jen mezi bílým a červeným. Možná znáte technologii výroby vína, máte své oblíbené oblasti a také se vyznáte v odrůdách vinné révy. Odrůd je na světě několik desítek, ne-li stovek, ale zpravidla se setkáváme pořád s těmi samými. Z bílých vín slýcháme často Chardonnay, Veltlínské zelené, případně Müller Thurgau, z červených potom Frankovka, Modrý Portugal anebo Svatovavřinecké. Rozšiřte si obzory svého poznání a zakuste dosud nepoznané chutě.