• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Co (ne)víte o pizze, hamburgeru a hranolcích?

02.06.2020

Dnes do české gastronomie spadá také pizza, hamburger a hranolky. Všechna tato jídla jsou světově proslulá a přímo na těchto produktech vydělává mnoho kuchařských zařízení či hladových oken, kterých je všude spousta. Chuť pizzy si zamilovaly hlavně děti a hamburgery mají rádi hlavně ti, kteří rádi grilují. Odkud se však tyto jídla vzala a jak si je doma můžeme sami připravit?

Mnoho lidí si myslí že většina podobných jídel přišla z Ameriky. Opak je ovšem pravdou. Pizza jako taková má své historické kořeny ve starém Egyptě a Římě, kdy se na těstový základ přidalo pár ingrediencí a po upečení vzniklo něco jako pizza. Postupem času se začala rozšiřovat do Evropy a když došlo k pěstování rajčat a většímu rozmachu sýrů, začala být ještě oblíbenější. Většina pizz se dnes pyšní tomatovým základem. Odborníkem na výrobu pizzy je Itálie. Italové se naučili péct vynikající pizzy s různými příchutěmi a kořením. V dnešní době je velký rozsah pizzerií, podniků zaměřených přímo na pečení pizzy. Novinkou jsou také pizzy ovocné a čokoládové, ale ty najdeme spíše v obchodech.

Tuto pochoutku si můžete připravit i doma, stačí sehnat základ na těsto, které vypracujete do tvaru pizzy. Omáčku pomodoro dochutíte kořením a poté můžete přidat ingredience, které máte rádi, např.: šunka, salám, olivy, zelenina, cibule, česnek, maso. Populární je také pizza se smetanovým základem, takže záleží čistě na vaši chuti.

Najdeme také pizzu s hranolky. Ne jako přílohou, ale pečené společně s tímto pokrmem. Hranolky jako takové jsou oblíbenou přílohou mnoha jídel, jako například smaženého sýru, ryby, ale i hamburgeru. Většinou se uvádí se, že hranolky mají svůj původ v Belgii, setkáte se ale i s názorem, že pochází ze Španělska. Datování se uvádí okolo 17. až 18. století, kdy se začínají šířit do celého světa. Příprava je jednoduchá, jedná se o nakrájené kousky brambor smažené různými způsoby. Nejčastěji jsou podávány s kečupem, majonézou nebo také s chilli omáčkou a hořčicí. Pokud dáváte přednost domácí výrobě, stačí oloupat a nakrájet brambory na příslušné kousky a péct v troubě, nejlépe na olivovém oleji. Jídlo je zdravější a chutnější než v hladových oknech, kde se často připravují ve fritéze a ztratí svou výraznou chuť.

Spolu s hranolky se nám vybaví hamburger. Hamburger jako takový vznikl v městě Hamburk, ne však v Německu, ale v USA. V dnešní době je oblíbený při grilování a na oslavách, jelikož dobře chutná a jeho příprava není nijak zvlášť náročná. Kromě housky potřebujeme dva druhy mletého masa a to vepřové a hovězí, nebo stačí pouze hovězí, to je však dražší. Dalším skvělým způsobem je si maso doma pomlít, jelikož ne všem výrobcům mletého masa lze věřit. Maso ochutíme, dáme na gril a mezitím si připravíme ostatní ingredience, jako rajče, sýr a cibuli. Ostatní dochutíme dle naši chuti, např.: slaninou, majonézou a kečupem.

Tajemství hamburgeru je v tom, že by neměl držet při sobě, respektive je v pořádku, pokud nám z housky padá maso a zelenina. Od pohledu bychom měli vidět a poznat, co v sobě hamburger má. Není tedy nejlepší varianta jakou volí fast-foody a rychlá občerstvení, kdy houska zakryje veškeré ingredience. Jako přílohu volíme samozřejmě hranolky, ovšem menší jedlíci si určitě vychutnají i hamburger samotný. Ten dobře chutná, zasytí a v dnešní době je jich velká nabídka.

Tereza
Foto: www.pixabay.com
 


Témata




Zařazeno v kategorii

Fastfoody