• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

TOP 5, farmářské trhy a co by měl o nich každý vědět?

05.08.2020

Je víkend, výjimečně máte všechno vyřízené a počasí je zrovna nepřející. Přešlapujete znuděně v obýváku, když v tom se vám v hlavě zrodí fantastický nápad. Pamatujete si, jak jste minulé léto říkali, že začnete cvičit a jíst zdravě? Nebylo by skvělé, se do toho vrhnout rovnou po hlavě? Ale kde začít? Dobrým základem je vařit z kvalitních potravin a kde lépe je sehnat, než na českých farmářských trzích?

Toto téma se dnes odkloní od zdravé výživy, přiblíží vám běžný den mezi pouličními stánky a některým přinese mnoho užitečných informací a rad, co od takových trhů očekávat. Farmářské trhy nejsou žádná novinka. Provozují se nejčastěji přes léto a najdete je na náměstí téměř za každým rohem. Nějaké vám nabízí malý sortiment, například ovoce a zeleninu. Zatímco na jiných objevíte zboží, o kterém se vám ani nesnilo. Do této kategorie můžeme zařadit bylinkářství, regionální pochoutky nejen českých zemí a samozřejmě pekařství. Ačkoli jsou trhy tak „profláklou“ událostí, opakují se stále dokola spory mezi kupujícím a prodávajícím. Jak takovým zbytečným sporům předejít a ušetřit si tak o vrásku méně? Pojďme se na to společně podívat.

1. Mějte po ruce hotovost

Stále se jedná o pouliční trhy, kde to funguje odlišněji než v běžném supermarketu, to všichni víme. Jedním z těchto rozdílů je, že většina stánků platby kartou a stravenkami nepřijímá. Naštěstí pro nás, většinou bývá v okolí trhů bankomat, který bychom měli brát, jako poslední naději, jelikož ne vždy se může jednat právě o vaši banku.

2. Zboží zkoumat očima

Chcete upéct letní zákusek a zalíbil se vám košík plný červených a šťavnatých jahod, který musí být za každou cenu váš? Pak ale prohlédnete košík mikroskopickou přesností a zahlédnete jednu pomačkanou krasavici, která by na dortu kazila celý dojem. První, co vás napadne je ji vzít a přidat do košíku k sousedním jahodám. Když nad tím tak přemýšlíte, co když jich tam bude více? Začněte jahody přehrabávat, vybírat, a právě v tuto chvíli na vás prodejce vyjede, ať se zboží nedotýkáme. Ať se nám to líbí nebo ne, je, bohužel, z obliga. Veškeré potraviny, nejen ovoce a zelenina, jsou ráno pečlivě kontrolovány a závadové články okamžitě vyselektovány. Sám prodávající nestojí o to, aby mu z bílého stáda vyčnívala černá ovce. Samotné potraviny budou méně otlačené a kazit se budou výrazně méně. Jaký zákazník o ti nestojí?

3. „Jsem jen prodavačka"

Od farmářských trhů mnoho lidí očekává, že nám nabízejí „lepší" sortiment než v supermarketu. Většinou je to i pravda, proto cena odpovídá příslušné kvalitě. Někdy se však kouknete na cenovku a málem vás trefí šlak. „Toliiiiiik?!" Pomyslíte si. Věc nutně potřebujete, tak si neochotně naberete co nejmenší množství, aby vás to nestálo jako dvoutýdenní dovolená na Bali. Když se konečně dostanete k pokladně tak si řeknete, že věc nemůžete nechat jen tak být, ne? Úplně běžná reakce tedy je upozornit prodavačku na nehorázné ceny, popřípadě přihodit důležitou poznámku, že za minulého režimu nic takhle drahého nebylo. Zákazníci ve stánku mají pak dobrý pocit, že se zachovali jako Robin Hood, povznesli obyčejné lidi nad hamižné prodavačky. Pravdou je to, že prodavačky cenu zboží neovlivní. Jsou tam, aby obsloužili zákazníky a věnují tomu energii celý den. Pokud s cenou nesouhlasíte, sdělte to své kamarádce Lídě u vínka, a ne vyčerpané prodavačce, jež vám i přes incident věnuje kouzelný úsměv. Udělejte ji radost a usmějte se na ni zpět. Určitě to ocení.

4. Dotazujte se člověka, co není za pokladnou

Není pravidlem, že ve stánku najdete jednoho člověka. Tak pokud se vám poštěstí a máte dotaz, smiřujte otázku na pracovníka, který například doplňuje zboží, nebo obsluhuje jinou formou než na pokladně. Někteří z vás určitě chápou, jak je práce za kasou stresující a každá chyba se počítá. Může se dokonce stát, že pokladní bude obsluhovat vás a vrátí vám špatnou částku, jelikož ji někdo vyrušil z výpočtů. Dá se to zvládnout a tyto chyby by rozhodně nastávat neměly. Každý, kdo tak pracoval, ví, že multitasking není nic neobvyklého. I tak, je příjemné během práce trochu vypnout a věnovat se jen jedné věci.

5. Kus, nebo kilo?

Dalším nepsaným tržním pravidlem je, že bychom měli pořádně kontrolovat cenovky. Kolikrát obsahují více zajímavostí než bulvární časopis. Co z nich můžeme vyčíst? Podstatná informace třeba je, jestli cena za produkt, co ukazuje cenovka je za kilo, nebo za kus. Občas vznikají zbytečné hádky jen proto, že se zákazník s prodavačem špatně pochopí. Snažme se tomu předejít a přečtěme si pořádně cedulku, kde zjistíme i jiné zajímavosti, jako například odrůdu, místo původu a další.

Farmářské trhy jsou jedinečné v rámci marketingových služeb. Nabízejí určité nadstandardy, které při návštěvě pocítíte sami. Toť vše k dnešnímu rychlému tutoriálu, jak si zpříjemnit nákupní den mezi stánky.

Denny
Foto: www.pexels.com
 


Témata



Galerie