• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Jak si připravit kvašenou kombuchu?

25.06.2022

Koupit si můžete celou řadu limonád, které vám jistě zachutnají, avšak jen málokterá z nich bude plná tolika životodárných látek jako kvašená kombucha.

Nápoj z houby

Kombucha je mateční houba, která sice vypadá docela nevábně, avšak tím byste se neměli nechat odradit, jelikož je doslova přesycena zdravím. Jedná se o jednu ze superpotravin, do kterých je dnes tolik lidí zblázněných. Běžně ji můžete koupit třeba v obchodě se zdravou výživou, případně je možné trochu zasurfovat po internetu a objednat si ji prostřednictvím vhodného online obchodu.

Jsou i lidé, kteří si ji pěstují na zahrádce, avšak u nás jich zase tak moc není. Když vám kombucha zachutná, možná, že se nakonec také dáte do jejího pěstování.

Živá limonáda

Stejně jako například zelí nebo chleba, tak i nápoj z kombuchy je kvašený. Co to reálně znamená? Minimálně to, že jde o živý organismus. Za mléčné kvašení totiž mohou bakterie, které vytvářejí nejen typickou nakyslou chuť, ale zároveň danou potravinu efektivně konzervují. I proto můžete mít domácí kysané zelí ve špajzu klidně i několik měsíců, aniž by začalo podléhat zkáze.

Tyto bakterie však mají i velmi dobrý efekt na lidské zdraví. Usazují se hlavně ve střevech, kde fungují jako jedna z hlavních linií proti různým druhům nemocí. Lidé pravidelně konzumující probiotika jsou prokazatelně zdravější.

Jak se připravuje

Připravit si kombuchový nápoj není vskutku žádná alchymie. Stačí vám k tomu pouze tři základní ingredience – sypaný zelený nebo černý čaj, 300 g cukru a samozřejmě jedna mateční houba. Ze všeho nejprve přelijte černý, respektive zelený čaj horkou vodou a nechte louhovat a následně chladnout. Během tohoto procesu do něj nasypte uvedené množství cukru a pořádně promíchejte.

Jakmile bude čaj chladný, přeceďte ho čisté nádoby, ideálně vyvařené. Pak přidejte trochu nálevu, ve kterém byla mateční houba a následně dejte do vychladlého čaje i tu. Houba bude na hladině plavat, ale když se ponoří, tak se taky nic neděje. Nádobu pak zakryjte utěrkou, případně papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Během necelého týdne byste měli mít kombuchu hotovou. Podává se studená.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com




Témata