• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Jednoznačně chutný a zároveň výživný oběd – kebab

26.05.2021

Kdo by neznal ty chvilky, kdy má člověk hromadu práce, je v pressu a nemá dostatek času, aby si dopřál klidný oběd. Žaludeční problémy jsou v naší společnosti častým jevem. Lidé mají mnohem uspěchanější život, než bylo zvykem za dob našich babiček. Proč si však upírat teplou stravu?

Kdo neslyšel slovo kebab, tak zcela jistě lže. Jde o způsob speciálně rožněného masa. Často však pod tímto označením nalezneme i různě piknikově, grilovaně či snad smaženě upravené maso. Jakožto populární muslimské jídlo pochází kebab z Blízkého východu a střední Asie. Obvykle je základem jehněčí či hovězí maso. Čím dál tím více se však objevují nové varianty jako například kuřecí nebo i rybí. Ten však doporučit nemůžeme.

Jak se k nám vlastně do Evropy dostal?

V druhé polovině minulého století emigrovalo do Evropy nespočetně mnoho Turků a taktéž Arabů. Šlo o celé rodiny hledající azyl před válkami a nestabilními systémy v zemi. Dnes nás nepřekvapí, že se Kebab objevil nejdříve v Německu, kde se odhaduje přes 15 tisíc kebabáren. Další rozšíření kebabáren došlo později v Rakousku a také Francii.

Takzvaný turecký Döner se hodně inspiroval v tamní kuchyni. Tehdy pro svou neobvyklost zaujal evropské zákazníky. O nějakou dobu později se kebab začal prodávat i u nás v Česku. Ale na rozdíl od Němců ho u nás nejčastěji prodávají Kurdové. Dnes si v kurdských restauracích můžete všimnout takové nemalé nevraživosti vůči Turkům. Oba národy proti sobě mají složité neshody.

Lidé si také dost často pletou kebab s gyrosem, který je ale řeckého původu. Používají sice podobné koření kvůli řecko-osmanským vlivům z minulosti. Výrazným rozdílem je ale způsob podávání. Gyros totiž servírujeme v pita chlebu s Tzatziki kde oproti domu Döner Kebab se podává v placce. Inspiraci v Döner kebabu našli kuchaři již v minulosti a vzniklo z toho mnoho receptů jako například: shawarma, tacos ale také gyros.

Na kolik způsobů si můžu vychutnat Kebab?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Variací je nespočet, počínaje například volbou, v čem si tuto delikatesu chcete vychutnat. Na výběr je například kebab v pitě, Döner k. (ve speciálním tureckém chlebu), Dűrűm k. (zabaleno do obilné placky).

Mimo maso se dovnitř přidává salát a nespočetně mnoho variací zeleniny. Praví gurmáni nejvíce ocení originální arabskou zeleninu, která přidá na autenticitě jídla. Speciální koření je samozřejmostí. Pokud si někdo potrpí na vlastním výběru, může si tam přidat arabský sýr, beraní rohy nebo opravdu pálivé chilli papričky. Velmi populární volbou se stávají falafel a vegetariánská verze kebabu.

Sladkou tečkou na konec je výběr z několika obvyklých omáček. Nejčastěji se nabízí česnekový dip se smetanou, bylinková svěží omáčka nebo opravdu velmi pálivá chilli omáčka pro chlapáky. 

Samozřejmě i když nám Kebab zachutnal, tak stále jde o mastný fastfood výrobek, který svou velikostí a mastnotou přidá snadno na váze. Samozřejmě že pokud byste nejedli nic jiného než kebab, tak vám zaručeně můžu říci, že jde vysoce kalorickou záležitost. Kebab je dobrota, kterou si můžeme občas dopřát, ale nesmí se to přehánět.

Autor: Dominik
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Fastfoody