• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

3 rostliny plné vitamínů, které má na zahradě každý

25.04.2024

Poradit si s nachlazením by mělo jinak zdravé tělo poměrně snadno, nicméně existují způsoby, jak průběh léčení alespoň trochu uspíšit, případně se nemoci zcela vyhnout. Hodně nám mohou pomoci rostliny, které běžně rostou na českých zahrádkách.

Křen

Křen je nejen velmi oblíbenou složkou celé řady jídel, ale zároveň se může pyšnit svými léčivými schopnostmi. Co se pěstování týče, nejedná se o nic náročného, právě naopak. Křen nepotřebuje kdovíjak kvalitní půdu a ani ho není nutné příliš často zalévat. S jeho pěstováním by tudíž neměl mít problém ani člověk, který toho o zahradničení zrovna moc neví.

Křen se dá připravit rozličnými způsoby. Aby fungoval jako léčivo, musí být ideální v syrovém stavu. Velmi oblíbený je například křen s medem. Stačí jen nastrouhat najemno křen, smíchat s pár lžičkami medu, případně je možné doplnit směs o pár kapek citrónu. Pravidelná konzumace křenu s medem může pomoci při boji s nachlazením, ale tento recept funguje i jako preventivní opatření.

Červená řepa

I tato kořenová zelenina je k vidění na mnoha českých zahrádkách. Její velkou výhodou je, že se dá využívat mnoha způsob. Z řepy je možné například vykouzlit chutný salát nebo ji sterilizovat ve sladkokyselém nálevu. Dobrá je i upečená. Červená řepa může fungovat jako stabilizátor krevního tlaku. Dokáže však vylepšit i zrak, respektive pleť a vlasy.

Kdo chce konzumovat řepu ze zdravotních důvodů, měl by si z ní dělat smoothie. Stačí jen ve vhodném stroji rozmixovat řepu, jablko a trochu mrkve. Takovýto nápoj je dokonalý životabudič, a proto by se měl konzumovat hlavně v ranních hodinách.

Kopřiva

Kopřivy rostou skutečně všude, není potřeba je tedy ani cíleně pěstovat. Tato rostliny se dá použít do omáček i polévek. Lze z ní ovšem vyrobit i velmi dobrý čaj. Kopřiva je vhodná hlavně pro jedince, kteří chtějí detoxikovat svůj organismus a dodat tělu vitamíny. K tomuto účelu je vhodný hlavně výše zmíněný kopřivový čaj. Jeho příprava je jednoduchá. Stačí omyté kopřivy nechat projít varem a dvacet minut louhovat. Výsledný odvar scedíme a podáváme s medem a citrónem.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Domácnost a zahrada