• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Broušení nožů není žádná věda. Chce to mít jen správné vybavení

15.02.2023

Nože patří mezi základní kuchyňské vybavení a kdo chce, aby fungovaly tak, jak mají, musí se starat mimo jiné i o jejich ostří. S tupým nožem se dá sice také pracovat, nicméně nejde o žádný příjemný zážitek. Naporcovat s takovýmto náčiním maso nebo nakrájet chleba či veku dá dost práce. Navíc čepel tupého nože často sklouzává, což může vést až ke zranění. Proto je vhodné udržovat své nože dostatečně ostré.

Broušení není ostření

Hned na začátku je dobré si vysvětlit, jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením. Během broušení se vytváří na čepeli nové ostří, zatímco ostření zarovnává mikroskopické vady již existujícího ostří. Dle doporučení odborníků by si měl každý nechat nabrousit nože alespoň jednou ročně. Ostření by však mělo probíhat častěji, a sice dvakrát třikrát do měsíce.

Brusný kámen

Existují samozřejmě specialisté, kteří rádi a ochotně nože rádi nabrousí, ovšem nebude to zadarmo. Kdo chce mít na svých nožích kvalitní ostří a zároveň by rád ušetřil, měl by si koupit vhodné vybavení. Jednou z možností je třeba brusný kámen. I když se už dají pořídit i suché verze, naprostou většinu brusných kamenů je potřeba nejdříve namočit do vody. Před použitím je nezbytné počkat zhruba pět minut, než se kámen vodou zcela nasytí. Pozná se to docela snadno – přestanou z něj vycházet bublinky.

Nůž je potřeba brousit pod úhlem dvaceti stupňů. Pokud je jen lehce otupělý, bohatě postačí u kamene využívat jeho jemnější brusnou hranu. V případě větší tuposti nože je efektivnější brousit na hrubší straně.

Ocílka

S ocílkou je možné také nůž poměrně dobře nabrousit. I když se může práce s ní jevit daleko složitější než z výše zmíněným kamene, jde o poměrně jednoduchou záležitost. Zásadní je nedržet ocílku ve vzduchu, ale mít ji opřenou o stůl či zem. Opět je zde potřeba brousit pod dvaceti stupňovým úhlem nahoru a dolů.

Bruska

Laici, kteří nechtějí přemýšlet nad úhly, mohou používat k ostření speciální brusky. Úhel se zde dá totiž předem nastavit, díky čemuž se nemusí už člověk o nic víc zajímat. Stačí jen nůž vložit do brusky a několikrát přitáhnout k sobě, nikdy ne od sebe.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Domácnost a zahrada