• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Nealkoholické pivo nikdy plně nenahradí zlatavý mok

07.09.2021

Zná to patrně každý z nás – máme chuť na pivo, ale z nějakého důvodu si nemůžeme dovolit alkohol. Překážkou nám může být fakt, že jsme například v práci nebo jsme se jen tak z principu rozhodli pro dočasnou abstinenci. Nejčastějším důvodem ale bývá to, že budeme muset řídit a jak všichni víme, alkohol za volant nepatří. V takovém případě nás potom čeká volba, co si dáme k pití a nezřídka kdy zvítězí nealkoholické pivo!

Nealkoholické pivo je zkvašený sladový nápoj příbuzný pivu, která je specifický tím, že může obsahovat nejvýše 0,5 procent alkoholu. Jen málo nealkoholických piv neobsahuje vůbec žádný alkohol. Na tuto tradici dbají zejména islámské státy anebo některé britské pivovary. V Česku, Americe a většině států Evropy je tolerance, jak již bylo zmíněno, 0,5 procenta. Nealkoholické pivo je něco nepřirozeného, už ze své podstaty se jedná o oxymorón. Jako první se s tímto nápojem začalo experimentovat v Německu po druhé světové válce, kdy pivovary chtěly nabídnout pivo i lidem, kteří z nějakého důvodu alkohol pít nemůžou či nechtějí. V Československu si řidiči až do sedmdesátých let museli dávat minerálku, kofolu či legendární červenou malinovku. Teprve tehdy totiž přichází nápad vyrobit nealkoholické pivo. Stalo se tak okolo roku 1975, kdy bylo v českobudějovickém pivovaru Samson (vaří dodnes) vyrobeno pivo s názvem Pito. Název se odvíjí od slov PIvo a auTO. Na nějakou dobu se slovo pito stalo synonymem pro nealkoholické pivo.

Nealkoholické pivo (podobně jako nealkoholické víno) můžeme získat dvěma základními cestami. První způsob tkví v tom, že vyrobíme klasické pivo, z něhož se potom dodatečně alkohol odstraní (nějakým způsobem destilace) anebo se během vaření piva už dává pozor na to, aby tam žádný alkohol nevznikl, musí se tedy zvolit takový způsob kvašení, který zabrání vzniku většího množství alkoholu. Ve výsledku se tedy skutečně jedná o pivo, avšak to, co dělá pivo skutečným pivem, tedy proces kvašení a vznik alkoholu, je zde upozaděn a stažen na minimum. Pivu chybí říz a chuť bude vždy oproti skutečnému pivu jako by prázdná. Není možné vyrobit nealko pivo, které by svou chutí bylo nerozpoznatelné od piva alkoholického.

V Česku existuje velké množství značek nealkoholických piv. Nejznámější je asi Radegast Birell, který znamená pro mnohé označení pro jakékoli nealkoholické pivo. Značka se stala legendou. Kromě něj jsou ale velmi oblíbenými značkami Bernard Free (i s příchutěmi), Budweiser Free, Staropramen nealko anebo již zmíněné klasické Pito, které je však v dnešní době spíše v pozadí.

Jak jsme již nakousli na začátku článku, tak i nealkoholické pivo obsahuje nepatrné množství alkoholu a nás by tedy zajímalo, je-li možné po vypití takového piva něco nadýchat. Výrobce uvádí, že něco takového není možné a po provedení různých nezávislých testů mu musíme dát asi za pravdu. Byly provedeny testy, kdy během dvou hodin figurant vypil 5 půllitrových sklenic Birella, nadýchal však vždy jen bezprostředně po napití a přístroj ukazoval hodnoty od 0,1 do 0,15 promile alkoholu v dechu a po dalších pěti minutách jsme byli na nule. Takže bez obav, pánové, Birellů si můžete dát na akci klidně deset a nenadýcháte. Více alkoholu v dechu budete mít po rumových pralinkách nebo tyčince Margot.

Autor: Martin Jašek
Foto: www.pixabay.com


Témata




Zařazeno v kategorii

Alkohol