• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Proč ochutnat Buddha bowl?

12.09.2020

Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají. Rozhodně stojí za to ji vyzkoušet. Její příprava není náročná ani časově, ani finančně.


O co se jedná?

Je to vlastně talíř toho, co běžně naleznete doma, ve skutečnosti však dokonale vyvážený a pokaždé úplně s jiným složením. Záleží jen na vás, co si do něj připravíte. Jeho název souvisí s Buddhou, teorie vzniku se však trochu různí. Někdo říká, že miska připomíná Buddhovo kulaté břicho, další zase, že toto jídlo vzniklo tak, že Buddha měl během svých cest s sebou misku, do níž mu lidé vždy dali něco ze svých stolů, každý něco jiného. V Buddha bowl se tedy může objevit téměř cokoli.


Vhodné složení Buddha bowl

Pokud chcete, aby byla vyvážená, měla by obsahovat pět základních potravin – obiloviny, zeleninu syrovou a tepelně upravenou, bílkoviny a zdravé tuky. Výběr jednotlivých zástupců je dosti široký. Nechte se inspirovat těmito tipy.

Obiloviny

Zde můžete využít rýži, kuskus, quinou, pohanku, jáhly, bulgur, ale klidně i nudle – rýžové nebo pohankové. Vhodné jsou také celozrnné těstoviny.

Zelenina

V misce by se měla objevit jak čerstvá, tak i tepelně zpracovaná. Jako čerstvou lze využít především zeleninu listovou (špenát, polníček, rukolu, kapustu, řeřichu, hlávkový salát), rajčata, papriky, ředkvičky, celer řapíkatý nebo jarní cibulku.
Pro tepelnou úpravu vařením v páře je vhodná brokolice, květák nebo mrkev. Zeleninu však můžete i orestovat nebo ogrilovat. Pro tento způsob úpravy jsou vhodné mrkev, dýně, cuketa, lilek, řepa, kukuřice nebo fazolové lusky.

Bílkoviny

Ty naleznete v mase (především losos nebo maso málo tučné, ideálně kuřecí či rybí). Lze je však doplnit i z příloh bezmasých. Pro tento případ použijte fazole, cizrnu, falafel, čočku, sójové boby, tofu, tempeh nebo seitan. Bílkoviny obsahují i vejce.

Zdravé tuky

Ty nabízí oleje - především avokádový, dýňový, rýžový nebo slunečnicový. Kromě toho je pak nalezneme i v semínkách, která lze použít na dochucení.

Dochucení

Mohou to být již výše zmiňovaná semínka, různé druhy guacamole nebo pesta, sojová omáčka, zálivky nebo některé druhy koření – kari, kmín, bazalka, oregano, česnek. Volte takové druhy, aby odpovídaly celkovému složení misky.

Tak co, necháte se inspirovat a vyzkoušíte? Základ máte a fantazii se meze nekladou.

Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com 


Témata




Zařazeno v kategorii

Články