• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie      Články      I grilovat lze zdravě

I grilovat lze zdravě

16.09.2022

Grilování je i v našich zeměpisných šířkách poměrně oblíbenou kratochvílí. Není se ani čemu divit, jelikož s moderními grily zvládne vytvořit chutný oběd či večeři i naprostý gastronomický laik. Ne vždy ovšem znamená chutné automaticky i zdravé. Vzhledem k tomu, že valná část našeho obyvatelstva nemá takřka žádný pohyb a je neustále ve stresu, je dobré se nezdravému chování vyhýbat alespoň v kuchyni. A jde to i při grilování.

Správný gril

Je jasné, že bez odpovídajícího vybavení grilovat nejde. Je pravdou, že některé horkovzdušné i mikrovlnné trouby tuto funkci už nabízejí, nicméně takto upravené pokrmy většinou nemají tak dobrou chuť, jako když se na nich podepíše opravdový gril. Vzhledem k tomu, že se už nějaký ten pátek neprodávají pouze klasické zahradní grily, ale i domácí verze, není problém si vykouzlit grilované masíčko třeba i v paneláku.

Čistý gril je základ

Základem zdravého grilování je čistota. Drhnutí grilu není žádný med a nikomu se do toho nikdy nechce, nicméně odstranit přepálený tuk a jiné nečistoty je důležité nejen kvůli chuti, ale také zdraví. Přepálená mastnota nejenže příliš nepotěší chuťové pohárky, ale zároveň obsahuje velké množství nežádoucích látek, které mohou být ve vyšším množství dokonce zdraví nebezpečné. Kdo griluje pravidelně, ten by si mohl nedůkladným čištěním roštu zadělat na velké problémy.

Přepálený tuk je možné zredukovat i odstraněním příliš tučných částí masa ještě před samotným grilováním, případně používáním potravin, které ho obsahují jen naprosté minimum.

Netučná jídla

Na grilu je totiž možné upravovat nejen klasiku ve formě vepřového, ale také i mnohem zdravější masa, třeba kuřecí nebo krůtí. Velmi chutné jsou i grilované ryby. Nicméně nejen maso, ale například i grilovaná zelenina je super. K tomuto účelu se používají hlavně papriky, cukety, případně lilek. Na grilu se dají vykouzlit i lehké zdravé dezerty. Stačí použít třeba ananas nebo mango.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články