• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Lák z okurek je chutný a zdravý

28.08.2023

Nakládané okurky jsou nejen v našich zeměpisných šířkách považovány za delikatesu. Co však dělat s lákem, který po jejich zkonzumování zůstane? Rozhodně jej nevylévejte do záchodu, jelikož se jedná o esenci zdraví.

Ideální proti kocovině

Každý, kdo to někdy přehnal s pitím, jistě moc dobře ví, že tím nejlepším vyprošťovákem jsou kyselé okurky, respektive jejich lák. Stačí jen pár doušků a hlava rázem přestane třeštit. Uklidní se však i žaludek. I proto je dobré mít lák vždy po ruce. Ovšem nejen proto.

Je plný probiotik

Z nepříjemných stavů zapříčiněných alkoholem vás dokáže vytáhnout i lák vyrobený z octa, nicméně ten není ani zdaleka tak zdravý, jako jeho kvašená verze. Během kvašení se totiž vytváří mimo jiné i probiotika, která jsou pro naši imunitu naprosto zásadní. Jejich konzumací si tak vylepšíte svou obranyschopnost, a sice často zásadním způsobem. Blahodárné účinky navíc ještě mohou podpořit i bylinky a koření, které se tradičně při nakládání okurek používají. Hlavně kopr a hořčičné semínko. Zatímco kopr je skvělý při boji s plynatostí, hořčičné semínko velmi efektivně podporuje střevní peristaltiku.

Zbavíte se dehydratace

Kvalitní okurkový lák vás dokáže zbavit i dehydratace. V tomto směru je dokonce lepší než čistá voda. Obsahuje totiž velké množství draslíku, respektive sodíku. Tyto minerály jsou zásadní pro udržení dostatečného množství tekutin v těle. Doporučuje se tedy popíjet lák nejen po bujarém večírku, ale třeba i po sportování, během kterého člověk také ztratí velké množství tekutin.

Iontový nápoj

Po tréninku má spousta lidí křeče ve svalech. Aby tomu zabránili, kupují si drahé iontové nápoje. Ty však nejsou potřeby, když máte po ruce lák.
Ten totiž funguje víceméně stejně, a navíc ho není potřeba vypít ani kdovíjak velké množství. Bohatě vám postačí do sebe dostat panáka láku zředěného s pár deci vody. Tento recept je vhodný nejen pro potírání svalových, ale i menstruačních křečí.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články