• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

15.11.2020

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.

Ingredience, které se během příprav pokrmů užívají, jsou odrazem jednotlivých vietnamských regionů a také souvisejí s místním klimatem. Základní suroviny se však neliší.

Nejčastěji využívané suroviny

Vietnamské pokrmy se připravují jako rozmanité kombinace zeleniny, masa a bylinek a to různými způsoby úprav. Mezi nejčastější patří vaření, smažení nebo dušení. Důležitým cílem, na který je během jednotlivých úprav brán zřetel, je zachování co nejvíce čerstvosti a přírodní chuti.

Rýže

Velmi důležitou surovinou je rýže, která se pěstuje po celé zemi, na různě velkých vodních polích. Je to každodenní součást pokrmů. Kromě klasické rýže jsou to také rýžové nudle či speciální druhy koláčů, pro jejichž přípravu se využívá rýžová mouka. Tyto přílohy se podávají ke každému pokrmu.

Rýže slouží také pro přípravu některých druhů slaných knedlíků s masovou nebo zeleninovou náplní. Velmi oblíbený je též rýžový papír do něhož se balí maso s různými přísadami, tvaruje se na rolky, které se pak smaží.

Ovoce a zelenina

U každého servírování pokrmu nesmí chybět zelenina. Nejčastěji jsou to různé druhy zelí, cibule, mrkev, bambusové výhonky, květák, okurky, různé druhy salátů, fazole a česnek. Jako náhrada za brambory se velmi často připravují batáty.

Zelenina se také upravuje různými způsoby. Nejčastěji se podává dušená nebo smažená. Nalezneme ji také v již výše zmiňovaných závitcích, tvoří nedílnou součást polévek. Samozřejmostí jsou také různé zeleninové směsi ve formě salátů.

Ani ovoce nesmí chybět na žádném stole. Mezi oblíbené druhy se řadí mango, ananas, různé druhy melounů, papája, karambola, jackfruit nebo pomelo. Ovoce se podává jako dezert, občerstvení nebo jako příloha k některým pokrmům. Nachází využití i při přípravě pokrmů sladkého charakteru.

Maso

Konzumace masa je ve vietnamské kuchyni velmi střídmá. Nejčastěji je to maso hovězí nebo kuřecí. Také se objevuje telecí a kozí. Velmi často se upravují ryby a mořské plody, neboť Vietnam má velmi bohatou říční a mořskou síť.

Dochucovadla

Mezi často používaná dochucovadla patří rybí omáčka, samozřejmostí jsou bylinky a koření. Ty tvoří velmi důležitou část vietnamské kuchyně. Patří mezi ně koriandr, zázvor, kurkuma, bazalka, badyán, chilli papričky či skořice.

Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články