• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Klasickou, nebo horkovzdušnou fritézu?

02.03.2024

Křupavé hranolky, domácí chipsy nebo kuřátko v těstíčku si jednou za čas dáme rádi všichni. Tyto dobroty se dají udělat buďto v klasické, nebo v horkovzdušné fritéze. Každá má své klady i zápory.

Délka úpravy

Nebudeme si nic nalhávat. V dnešní uspěchané době je i délka tepelné úpravy pokrmů velmi důležitá. A v tomto ohledu je na tom smažení v oleji o něco lepší než horký vzduch. Hranolky v klasické fritéze jsou hotové během sedmi minut, zatímco ta horkovzdušná je mnohem pomalejší. Často i jednou tolik. Navíc zde hraje velkou roli i množství. Čím více jídla se totiž do horkovzdušné fritézy dá, tím déle jeho úprava trvá. Čekání na hranolky se tak může prodloužit z patnácti třeba i na čtyřicet minut, což není zrovna ideální výsledek.

Samozřejmě je tu i další negativum s tím spojené, a tím je spotřeba. Oba druhy fritéz mívají zhruba stejnou energetickou náročnost. Pokud se však v jednom modelu musí jídlo dělat mnohem déle, je jasné, že se to odrazí i na financích.

Cena

Jak horkovzdušné, tak i klasické fritézy se dnes dají pořídit za velmi solidní peníze. I základní typy stojící méně než tisíc korun jsou více než použitelné. Verze vyšší jakosti jsou samozřejmě výkonnější. V případě horkovzdušných fritéz navíc poskytují i více možností, jak potraviny zpracovat. Obecně se však nedá říci, že by jeden či druhý typ fritézy byl cenově nějak výhodnější.

Zdravotní hledisko

Smažená jídla nejsou zrovna zdravá, a právě proto se začaly vyrábět horkovzdušné fritézy. Ty sice nedokážou udělat na kuřeti tak úžasnou kůrčičku jako koupel v rozpáleném oleji, na druhou stranu v nich nebude plno tuku. Navíc potraviny zpracované horkým vzduchem chutnají tak nějak přirozeněji a rovněž i lépe voní.

Nejlepší je mít obě

Kdo se pořád nemůže rozhodnout, měl by koupit od každého druhu jeden přístroj. Nejedná se o žádnou velkou investici, zvláště v případě základních modelů. Ovšem i ty jsou více než dostatečné pro valnou většinu uživatelů.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články