• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Jíška není jediným zahušťovadlem

21.03.2024

Česká kuchyně je typická pro své hutné polévky a omáčky. K jejich zahuštění se u nás nejčastěji používá jíška. Ta však není zrovna dvakrát zdravá, jelikož se musí smažit na oleji či sádle. Naštěstí existují i jiné alternativy, které organismus tolik nezatěžují.

Zelenina

Ne všude je samozřejmě možné nacpat mrkev nebo celer, avšak tam, kde to jde, se jedná o výborné zahušťovadlo. Jedná se asi o nejzdravější způsob zahušťování vůbec. Zelenina je totiž plná vitamínů a minerálů. Stačí ji jen krátce povařit a následně rozmixovat. To jde udělat buďto přímo v omáčce/polévce, nebo mimo hrnec, kde se jídlo vaří.

K zahušťování je možné použít nejen výše zmíněnou kořenovou zeleninu, ale například i řapíkatý celer či brambory. Je však nezbytné přemýšlet nad dávkováním. Příliš mnoho zeleniny totiž může zásadním způsobem ovlivnit chuť pokrmu.

Pohanka

Pohanka je obilnina, kterou mnoho lidí nemusí. Jedná se však o velice zdravou záležitost, která navíc umí skvěle zahušťovat pokrmy. Samostatná pohanka nemusí chutnat každému, nicméně v karbanátcích či v sekané její přítomnost poznat nejde. A to samé platí i pro omáčky a polévky. Není potřeba vymýšlet nic speciálního. Stačí jen vysypat trochu pohanky do vařícího jídla, zamíchat a sledovat, jak se pokrm pomalu zahušťuje.

Chleba

V mnoha domácnostech se chleba běžně nedojídá. Jeho zbytky se ovšem nemusí pokaždé vyhazovat. Kromě jiného totiž chleba funguje jako výborné zahušťovadlo.
Ideální je chleba nakrájet na plátky a dát ho sušit. Jamile ztvrdne, stačí ho nastrouhat a schovat do uzavřené sklenice. Když bude potřeba zahustit třeba guláš nebo bramboračku, je možné po nastrouhaném chlebu kdykoliv sáhnout. Vzhledem ke specifické chuti chlebu se však nedoporučuje ho používat do všech jídel.
V případě nouze se dá zahušťovat i čerstvým chlebem, respektive jeho střídkou. Tu jen stačí natrhat na drobné kousky, namočit na chvíli do vody a poté rozmixovat.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články