• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie

Gastronomie (3)

Tipy, rady, recepty. A také tipy, kam zajít v Praze na dobré jídlo a pití.


Hospoda U Dvou slunců na Malé Straně

Restaurace

Jak říká klasik, v hospodě je líp jak na světě. Samozřejmě se to s tím dobrem nesmí moc přehánět, jelikož to pak končí v lepším případě bolehlavem, v tom horším na záchytce či dokonce v léčebně pro alkoholiky.



Nahlédněte pod pokličku pivovarů

Pivovary

Byl spuštěn nový portál pro milovníky piva, zejména craftového piva a minipivovarů, Pivniweb.cz. Za projektem a ideou nového pivního webu stojí firma Peevo s.r.o.



Nealkoholické pivo nikdy plně nenahradí zlatavý mok

Alkohol

Zná to patrně každý z nás – máme chuť na pivo, ale z nějakého důvodu si nemůžeme dovolit alkohol. Překážkou nám může být fakt, že jsme například v práci nebo jsme se jen tak z principu rozhodli pro dočasnou abstinenci. Nejčastějším důvodem ale bývá to, že budeme muset řídit a jak všichni víme, alkohol za volant nepatří. V takovém případě nás potom čeká volba, co si dáme k pití a nezřídka kdy zvítězí nealkoholické pivo!



Vyznáte se ve víně?

Alkohol

Víno – jeden z nejstarších nápojů vůbec, který se pije téměř po celém světě a dokáže v člověku vzbudit stavy otevřenosti a neskonalého veselí. Mnozí z nás tento nápoj milují, jiní jej pijí pouze pro jeho noblesu a najdeme také skupiny konzumentů, kterým víno nic neříká. V tomto článku si víno představíme včetně jeho výroby, abychom rozuměli více výrazům než jen „Müllerce“ a Frankovce.



Objevte nejlepší pražská kasina

Články

Praha a historické památky – to je kombinace, která je známá po celém světě. Ovšem Praha, to není jen Pražský hrad nebo Karlův most, ale pro někoho možná trochu překvapivě i kasina.



Jednoznačně chutný a zároveň výživný oběd – kebab

Fastfoody

Kdo by neznal ty chvilky, kdy má člověk hromadu práce, je v pressu a nemá dostatek času, aby si dopřál klidný oběd. Žaludeční problémy jsou v naší společnosti častým jevem.



5 tipů pro grilování na plynu

Články

Pandemická situace se zlepšuje, blíží se letní období a s ním nejen dovolenková, ale též grilovací sezóna. Grilování je totiž v Česku velmi oblíbenou kratochvílí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které kombinují výhody grilů na uhlí a na elektřinu.



Trendy v oblasti výroby vína

Alkohol

O vínu toho už víme mnoho, například to, že červené víno je zdravější než bílé, dále to, že nejlepší červené víno je Rioja a že na Moravě jsou nejlepší bílá vína, která dozrávají k těm nejlepším vlastnostem.



Mycoprotein – revoluce v rostlinné stravě

Články

Veganství a vegetariánství hýbou světovou kulturou, v posledních letech ještě více než kdy dřív. Podle posledních dat z roku 2020 je nyní na světě přes 79 milionů veganů. Tedy lidí, kteří ve svém jídelníčku zcela vynechávají živočišné produkty, včetně vajec a mléčných výrobků.



Absinth – zelená víla či bylinná smrt?

Alkohol

V blízkosti centra našeho hlavního města se nachází nespočet prodejen a obchodů, které se specializují na tento nevšední nápoj.



7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

Články

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout.



Velikonoční pivní speciály ani letos většina pivovarů nevynechá

Alkohol

Velikonoční speciály v podobě zejména zeleného piva letos budou. I navzdory zavřeným restauracím si je lidé budou moci koupit kromě obchodů i u výdejních okének restaurací a hospod, případně v malých soudcích.



Pivovar u Fleků – jedna z nejznámějších hospod u nás

Restaurace

Vzhledem k tomu, že Češi patří, co se piva týče, k absolutní světové špičce, není tedy ničím překvapivým, že se na našem území nachází celá řada památných, skoro až starobylých hospod a pivovarů.



Restaurace v období koronaviru

Články

Epidemie koronaviru zasáhla restaurace jako jedny z prvních, kdy některé z nich se snaží bojovat a udržet svoji existenci a jiné už tuto sílu nemají a zkrachovaly. Protože pro řadu hospodských je daná restaurace jediným zdrojem příjmů, byli nuceni inovovat a přijít s něčím opravdu neotřelým.



Jedová chýše – jedna z nejznámějších pražských hospod

Restaurace

Když se řekne Jedová chýše, asi každý si hned vybaví pražskou galérku, které v této zapadlé pražské hospůdce měla svou centrálu. Právě sem chodili pánové Bouše a Brůže zjišťovat podstatné informace o zločinném dění v našem hlavním městě. Anebo ne?



Od sousedů pro sousedy. Vinotéka & bar Vinoblok sází na farmářské produkty a kosmopolitní interiér

Alkohol

Stylové podniky s osobitou atmosférou najdete i mimo centrum. Důkazem toho je Vinoblok Prosek. Po vstupu vás přivítá lounge hudba a vůně kávy z liberecké pražírny Nordbeans.



Městská část Nusle a výroba alkoholu

Alkohol

Pěstování vinné révy nebylo na našem území odjakživa přisuzováno pouze Moravě, ale v docela velkém množství probíhalo i na území Prahy. A to konkrétně v dnešních Nuslích, které v době své největší vinařské slávy vypadaly samozřejmě hodně jinak.



10 potravin bohatých na bílkoviny, mezi kterými si vyberou i vegetariáni

Články

Bílkoviny společně se sacharidy a tuky patří mezi základní stavební kameny v lidském těle. Proteiny tvoří stavební bloky orgánů, kůže, hormonů a všeho ostatního důležitého v organismu.



Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem

Články

Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu.



Vietnamská kuchyně je nejen pestrá, ale i zdravá

Články

Vietnamská kuchyně není jen o vaření, je to důležitá součást tamní kultury. Konzumace jídla představuje pro rodiny čas, který mohou trávit společně. Kromě toho je také nedílnou součástí všech svátků a tradičních oslav.