• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Zařaďte do svého jídelníčku probiotika

08.10.2022

Pokud si chcete užívat co nejdéle plného zdraví, měli byste nejen pravidelně sportovat, ale zároveň i správně jíst. Vhodný jídelníček by neměl obsahovat příliš mnoho živočišných tuků a rovněž byste se měli vyvarovat konzumaci velkého množství cukru. Co byste však naopak jíst měli ve velkém, to je hlavně zelenina a v menší míře ovoce. Rovněž se doporučuje živit se také probiotiky. Ta mají na lidské zdraví mnohem větší vliv, než si obvykle většinová populace myslí.

Hodné bakterie

Bakterie bereme hlavně jako nepřítele, jenž nám způsobuje mnoho nemocí. Existují však i takzvané hodné bakterie, které nám naopak s takovými nepřáteli pomáhají bojovat. A právě taková jsou probiotika. Usídlují se zejména ve střevech, kterážto mimo jiné fungují i jako základní stavební kámen lidské imunity. Když se tam přemnoží zlé bakterie, obvykle se to projeví na zdravotních potížích. Proto je dobré starat se o to, aby v našich vnitřnostech hrály prim hlavně bakterie s dobrými úmysly. Jak toho dosáhnout?

Vhodné jídlo

Jednoduše. Stačí vhodně jíst a pít. Probiotika se například skrývají v mnoha mléčných produktech, jako jsou sýry, přírodní jogurty či kefírové mléko.
Žel je potřeba si za tyto dary země připlatit, jelikož běžně v obchodech narazíte hlavně na levné náhražky, jež však žádná probiotika neobsahují, případně jen poskrovnu. A právě proto je potřeba kupovat dražší produkty vyrobené přírodním způsobem. Alternativou pak může být třeba vhodně naložená zelenina známá také jako pickles. I tyto pochutiny jsou v obchodech k dostání za nemalé peníze. Často se navíc nejedná ani o pravé pickles, ale náhradu dochucenou octem. Ani tam samozřejmě probiotika nenajdete. Naštěstí si můžete udělat pickles doma svépomocí. Nejedná se o nic složitého ani drahého. Stačí mít jen správné suroviny.

Základem je zelí

Aby se vám ve vašem domácím zeleninovém salátu namnožily správné bakterie, musíte zařídit kvašení. Toho docílíte výběrem vhodné zeleniny, nejlépe zelí. To kvasí skvěle a je možné ho doplnit o další druhy zeleniny, třeba o cibuli, česnek nebo kupříkladu papriku. Stačí pak jen všechny ingredience nadrobno nakrájet, v případě mrkve nastrouhat, pořádně prosolit, promačkat a nechat pár hodin odpočívat. Po uplynutí časové lhůty by už mělo ze zeleniny vytéct dostatečné množství šťávy, aby ji byla schopná celou zakrýt.

Zelenina musí být vždy pod vodou, jinak začne hnít. Proto je vhodné ji zatížit, ideálně talířkem. Pak už jen stačí dát váš výtvor do temnějšího teplého kouta a zhruba týden až čtrnáct dní si počkat. Maximálně po dvou týdnech by měla být zelenina dokonale prokvašená. Stačí ji pak jen dát do lednice, případně do špajzu a postupně ujídat. Každý den si můžete dopřát vrchovatou lžíci. Vašemu zdraví to bezpochyby prospěje.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články


REALITY

Nejhledanejší témata

TOP 10

Přidej se k nám na FB

Mohlo by vás zajímat

Doporučujeme

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama